Κριτική του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη για την “Επιστροφή στην ενιαία χώρα”

Ο έρωτας δεν παθαίνεται
Ο πεζογράφος Κωνσταντίνος Τζαμιώτης ανακαλύπτει μια νέα ποιητική φωνή

Σε γενικές γραμμές, με την καλή ποίηση συμβαίνει ό,τι και με την καλή μουσική-δεν χρειάζεται να είσαι κανένας ειδικός για να τη χαρείς. Και ο Ψάλτης κάνει την παρθενική του εμφάνιση με μια ποιητική συλλογή που αν μη τι άλλο αποσπά την προσοχή μας. Δεν είναι και λίγο αν σκεφτεί κανείς ότι, παρά τις εξαιρέσεις, οι περισσότερες ποιητικές καταθέσεις των τελευταίων χρόνων προκαλούν το λιγότερο αμηχανία.
Εδώ βρισκόμαστε στον αντίποδα. Υπάρχει μπόλικη ποίηση στις σελίδες του τομιδίου με τον τίτλο «Επιστροφή στην ενιαία χώρα» και άρα συντρέχει σοβαρός λόγος να το επισημάνουμε έστω και μ’ αυτό το σύντομο σημείωμα.
Σωστές δόσεις ενδοσκόπησης, καλοδουλεμένη γλώσσα, καμιά ντουζίνα στίχοι που σε κάνουν να χαμογελάς διαβάζοντάς τους και πάνω απ’ όλα η πεποίθηση ότι αυτό που λέγεται πρέπει να αφορά και άλλους πέρα από τον αυτουργό.
Να ένα δείγμα: «…νόημα θα ψάχνω, αστείο αυτό / αφού δεν θυμάμαι από πού ξεκινώ / κι αν σ΄όνειρο φτάσω τον ήλιο να δω / δεν θα’χω τα μάτια να μην τυφλωθώ».
Ωραίος στίχος το δίχως άλλο.
Μετά, κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: «Ύστερα κατάλαβες / ο έρωτας δεν παθαίνεται…».
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα. Η ποίηση του Ψάλτη προσφέρεται. Ας ειπωθεί πάντως αυτό. Το αν έχουμε να κάνουμε με ένα δημιουργό που διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση (γιατί η κατάθεσή του δείχνει να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πλαισίου), θα φανεί στις επόμενες δουλειές, που μοιάζει βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν. Ως τότε, ας τον θεωρήσουμε μια νέα φωνή που οφείλουμε να ξεχωρίσουμε.

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Bookpress, 26 Ιουνίου 2009

 

Επιστροφή στην ενιαία χώρα
Γιώργος Κ. Ψάλτης
Εκδόσεις Ίκαρος, 2008