Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου

Φίλιππου Τσαλαχούρη – Γιώργου Κ. Ψάλτη “Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου”

Το λιμπρέτο για Λειτουργικό Δράμα του Γιώργου Ψάλτη “Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου” μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη.

Φίλιππου Τσαλαχούρη, Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου, opus 79
Λειτουργικό Δράμα για ανδρικές φωνές, γυναικεία χορωδία, όργανο & κρουστά
Λιμπρέτο: Γιώργος Κ. Ψάλτης
Πρώτες παραστάσεις:
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Kτήριο, Κουμπάρη 1
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, 20.30 μ.μ.
Κυριακή 1η Απριλίου 2012, 19.00 μ.μ. και 21.00 μ.μ.

Διαβάστε:

Παρουσίαση του έργου από τη Ματίνα Καλτάκη, στη LIFO, 28/03/2012.

Συνέντευξη του Φ. Τσαλαχούρη και του Γ. Ψάλτη στην Athens Voice, 28/03/2012.

Κριτική της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου, στο Protagon, 03/04/2012.

Δείτε:

Φωτογραφίες του Θανάση Τρομπούκη από τις πρόβες, που έγιναν στο Ωδείο Αθηνών. Protagon, 23/03/2012.
Δελτίο Τύπου Μουσείου Μπενάκη

Το έργο Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου μεταφέρει στη σημερινή σκέψη τις συγκλονιστικές στιγμές του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του, στο οποίο προσδιορίστηκαν η έννοια της αγάπης και η σημασία του φόβου και της προδοσίας. Η παράσταση επαναφέρει στην αρχή του 21ου αιώνα τη φόρμα του «Λειτουργικού Δράματος».

Το Λειτουργικό Δράμα -όπερα μικρής κλίμακας με θρησκευτικό θέμα- υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στη δύση όσο και στην καθ’ημάς ανατολή καλύπτοντας την ανάγκη της διδασκαλίας ιστοριών από την Αγία Γραφή στους πιστούς. Παιζόταν συχνά μέσα σε εκκλησίες, αλλά και στις αυλές τους και σε θέατρα. Εκτός από τον όρο Λειτουργικό Δράμα χρησιμοποιήθηκε και ο προσδιορισμός Μυστήριο ή Θαύμα. Αν και υπάρχουν στοιχεία για ανάλογα έργα από τον 4ο αιώνα, θεωρούμε πως από τον 10ο αιώνα υπάρχει συστηματικότερη δημιουργία λειτουργικών δραμάτων. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή φόρμα μέχρι τον 17ο αιώνα και σε ελληνικές περιοχές στις οποίες άκμασε το φράγκικο στοιχείο, όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Σύρος και η Χίος.
Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης συνέπραξε δημιουργικά με τον ποιητή Γιώργο Κ. Ψάλτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Λειτουργικού Δράματος υπό τον τίτλο «Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου».
Ο Γιώργος Ψάλτης, μετά από έρευνα και μελέτη ιερών κειμένων, δημιούργησε το λιμπρέτο μεταφέροντας στη σημερινή σκέψη με έναν απλό, ρέοντα, ελκυστικό αλλά συγχρόνως λόγιο λόγο τη διδασκαλία του Ιησού. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης το απέδωσε μουσικά με τρόπο λιτό αλλά λυρικό, σε μία σύνθεση για ανδρικές φωνές, γυναικεία χορωδία, όργανο και κρουστά.

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2012.
Ένας συν δώδεκα τραγουδιστές σε ένα τραπέζι, οι θεατές καθήμενοι γύρω τους παρακολουθούν.
Συμπράττει χορωδία αγγέλων (Γυναικεία χορωδία Opus Femina) και ο ήχος οργάνου και κρουστών. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης συμμετέχουν εθελοντικά.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 55΄. Οι θέσεις των θεατών είναι περιορισμένες.
Απαιτείται η έγκαιρη εξασφάλιση εισιτηρίου (5€ – 3€ μειωμένο).
Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Μαρτίου στα εκδοτήρια του Κεντρικού κτηρίου.

Διανομή
Ιησούς: Άγγελος Χονδρογιάννης
Πέτρος: Αλέξανδρος Σταυρακάκης
Ιωάννης: Χρήστος Κεχρής

Μαθητές: Αλέξανδρος Γάβαρης, Σταύρος Γιαννουλάδης, Νικήτας Γκρίτζαλης, Γιάννης Δενδρινός, Θοδωρής Μωραίτης, Σταμάτης Παυλούς, Νίκος Πετρίδης, Βασίλης Τσακατούρας, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Χρήστος Χριστοδούλου.
Χορωδία: OPUS FEMINA, Γυναικείο Φωνητικό σύνολο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.
Διεύθυνση και διδασκαλία: Φάλια Παπαγιαννοπούλου
Όργανο: Χριστίνα Αντωνιάδου
Κρουστά: Νίκος Μεταλλινός